Συμβουλές για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου ακόμα και μέσα στις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για πολλούς είναι αγαπημένη όλου του χρόνου. Η ευχάριστη διάθεση, οι βόλτες και τα ξενύχτια ποικίλουν, όπως ποικίλουν και οι επιλογές φαγητού, κάτι που σε αποπροσανατολίζει όσο αφορά τη σιλουέτα που έχεις μοχθήσει για να φτιάξεις όλο το προηγούμενο διάστημα.
Είναι λογικό εφόσον ακολουθείς κάποια δίαιτα ή μια αυστηρή διατροφή, να φοβάσαι ότι θα ξεφύγεις μέσα στις γιορτές και θα παρεκκλίνεις από τους στόχους του. Πραγματικά, είναι όντως δύσκολο εάν χαλάσεις όλες σου τις διατροφικές συνήθειες μέσα στις γιορτές, να μπορέσεις να μπεις πάλι σε πρόγραμμα μετά. Από την άλλη, κανείς δε θέλει μέσα στις γιορτές, και ενώ όλος ο κόσμος απολαμβάνει το φαγητό, να τρώει συντηρητικά. Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους να απολαύσεις τις γιορτές και να μη χαλάσεις πολύ τη διατροφή σου.

1. Μην κάνεις κάθε μέρα ελεύθερη μέρα
Δεν χρειάζεται να παρατήσεις εντελώς στο διάστημα των γιορτών, τις καλές διατροφικές συνήθειες που έχεις φτιάξει. Προσπάθησε όσες μέρες δεν είσαι σε κάποιο τραπέζι ή έξοδο, να είσαι το ίδιο αυστηρός με πριν. Τρεις με τέσσερις πιο ελεύθερες μέρες, εφόσον είσαι για μήνες εντός προγράμματος, δε θα φέρουν μεγάλες αλλαγές.

2. Δοκίμασε λίγο απ’ όλα.
Μπορείς να φας ακόμα και κάθε μέρα από 1-2 γλυκά εφόσον υπολογίζεις τις συνολικές σου θερμίδες και είσαι μέσα στους στόχους σου. Μπορείς να πιείς λίγο παραπάνω αλκοόλ όταν είσαι έξω, αλλά με μέτρο. Στα γιορτινά τραπέζια μπορείς να φας οτιδήποτε φαγητό υπάρχει, αλλά δε χρειάζεται να σκάσεις στο φαγητό. Έτσι, και μπορείς να ξεφύγεις λίγο από το πρόγραμμα σου, να χαρείς κάποιες απολαύσεις και να μην βγεις τελείως εκτός των στόχων σου.

3. Στα τραπέζια ξεκίνα με αρκετή πρωτεΐνη και σαλάτα
Η πρωτεΐνη είναι το μακροθρεπτικό συστατικό με τη μεγαλύτερη ικανότητα να προκαλέσει κορεσμό. Επίσης είναι πιο δύσκολο να υπερκαταναλωθεί σε αντίθεση με το λίπος και τους υδατάνθρακες και πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη / διατήρηση της μυϊκής σου μάζας, παρά για την παραγωγή λίπους. Οι ίνες από τα λαχανικά μπορούν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο του κορεσμού. Τα γιορτινά τραπέζια είναι πάντα γεμάτα με σαλάτες και κρεατικά ή πουλερικά. Οπότε μια καλή πρόταση είναι να ξεκινήσεις με αυτά. Θα είναι πιο δύσκολο να υπερκαταναλώσεις κάτι από τα υπόλοιπα καλούδια στη συνέχεια.

Καλή Χρονιά!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.