ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ, ΤΗ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ & ΤΗΝ ΚΕΤΟΓOΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, όλοι αναρωτιόμαστε πιο μοντέλο διατροφής θα ακολουθήσουμε. Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει διαφορετικό προσωπικό στόχο, αλλά η ολοκληρωμένη ενημέρωση, αποτελεί δικλείδα ασφάλειας για την υγεία και το αποτέλεσμα που θα δούμε στον οργανισμό και το σώμα μας.

Παρακάτω θα μάθεις περισσότερα σχετικά με τα 3 διατροφικά μοντέλα για τα οποία γίνεται πολλή συζήτηση, ειδικά αυτή την περίοδο και συνδέονται είτε με ήθη και έθιμα, είτε με την απώλεια βάρους.

Νηστεία 

Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Διαρκεί συνολικά 48 ημέρες. Στη συγκεκριμένη νηστεία απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών. Η περίοδος της νηστείας, από διατροφικής απόψεως, αποτελεί ευκαιρία για μια φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας, από τις τοξίνες των ζωικών προϊόντων, τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη. Η δυνατότητα αυτή, δίνεται μέσω ενός νηστίσιμου διαιτολογίου με κύρια συστατικά τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα λαδερά, τα δημητριακά, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.

Holmes Place | Τα πάντα για τη νηστεία

Οφέλη 

• Καλύτερες διατροφικές συνήθειες: αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, φυτικών ελαίων (ειδικά ελαιολάδου) και κατ’ επέκταση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης και φαγητού απέξω.

• Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

• Μείωση λιπιδίων αίματος σε άτομα με υψηλές τιμές και καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

• Καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης αίματος

• Ψυχολογικά οφέλη: ηθική ικανοποίηση, εγκράτεια, αίσθημα ‘κάθαρσης’ του οργανισμού, αίσθημα ψυχικής ανάτασης, περιορισμός συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Tip για όσους νηστεύουν!

Στα HP café για όλο τον Μάρτιο μπορείς να απολαμβάνεις ζεστή σούπα με όσπρια, ρύζι και κινόα.

 

Διαλειμματική Νηστεία (Intermittent Fasting)

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε και ακούμε για τη δίαιτα “fasting” ή αλλιώς διαλειμματική νηστεία, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον κόσμο της διατροφής. Η περιοδική νηστεία αναφέρεται σε ένα είδος διατροφής μειωμένων θερμίδων, αλλά και νηστείας ταυτόχρονα.

Χωρίζεται σε δύο φάσεις:

• Φάση κατανάλωσης

• Φάση της νηστείας

Φάση Κατανάλωσης

Στην φάση της κατανάλωσης μπορούμε να καταναλώσουμε όλες τις ημερήσιες θερμίδες μας και διαρκεί 6-9 ώρες.

Φάση Νηστείας

Στην φάση της νηστείας δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού ή σακχαρούχου ροφήματος ή χυμού. Διαρκεί 15-18 ώρες, στις οποίες υπολογίζεται και ο βραδινός μας ύπνος. Στην φάση αυτή της νηστείας είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ καλά ενυδατωμένοι. Για παράδειγμα, εάν το τελευταίο μας γεύμα είναι στις 7 το απόγευμα, το επόμενο γεύμα θα πρέπει να είναι γύρω στις 11 το πρωί. Από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, μπορούμε να καταναλώσουμε κανονικά τα γεύματα μας αναλόγως με τις ημερήσιες μας ανάγκες.

Holmes Place | quinoa with beans and corn

Οφέλη

• Βοηθάει στην αποτελεσματική καύση σωματικού λίπους, στην απώλεια βάρους και στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

• Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια του αίματος, τους δείκτες φλεγμονής, τη ζάχαρη στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, δίνουν πιο εύκολη πρόσβαση στο αποθηκευμένο σωματικό λίπος.

• Ενισχύεται η αυξητική ορμόνη και η εγκεφαλική ορμόνη BDNF.

• Κατά τη νηστεία, τα κύτταρα σηματοδοτούν την έναρξη διαδικασιών κυτταρικής επανόρθωσης.

Κετογονική Δίαιτα (Keto Diet)

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Πρόκειται για μία διατροφή υψηλή σε λίπη (60-90% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) και χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως κέτωση. Σκοπός της δίαιτας αυτής είναι η χρήση του λίπους σαν κύριο καύσιμο για τον οργανισμό, αντί της γλυκόζης. Η κετογονική δίαιτα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια. Απαγορευμένες τροφές της κετογονικής δίαιτας είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Holmes Place | Τα πάντα για τη νηστεία

Κετογονική δίαιτα και απώλεια βάρους

• Αρκετές μελέτες δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα της κετογονικής δίαιτας στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, ιδιαίτερα σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, όταν εφαρμοστεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

• Η κετογονική δίαιτα μπορεί να βελτιώσει το γλυκαιμικό έλεγχο και τους λιπιδαιμικούς δείκτες σε παχύσαρκα άτομα.

Η εφαρμογή όλων των παραπάνω διατροφικών προσεγγίσεων, πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση και τη στενή παρακολούθηση Διατροφολόγου και γιατρού γιατί υπάρχουν ειδικές ομάδες πληθυσμού που δεν επιτρέπεται να τις ακολουθήσουν.