ΣΚΟΥΡΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ: ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Αν λατρεύεις τη ζεστασιά που προσφέρει ο ήλιος και απολαμβάνεις το χάδι των ακτινών του στο δέρμα σου, τότε με τα χρόνια είναι πιθανό να έχεις παρατηρήσει πως σε κάποια σημεία του σώματός σου έχουν εμφανιστεί σημάδια που μοιάζουν με σκούρες κηλίδες.

Αυτές οι σκούρες κηλίδες στο δέρμα αποτελούν στην ουσία ένα είδος υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (πολύ έντονη ή για μεγάλο χρονικό διάστημα). Αυτό συμβαίνει καθώς τα επίπεδα της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει στο δέρμα το χρώμα του, αυξάνονται ραγδαία. Οι σκούρες κηλίδες τείνουν να εμφανίζονται σε σημεία του σώματος που δέχονται την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, όπως οι ώμοι, το πρόσωπο, τα χέρια, το στέρνο. Αν και η υπερμελάγχρωση είναι ακίνδυνη, μπορεί να είναι αντιαισθητική.

Λύσεις για να αντιμετωπίσεις τις σκούρες κηλίδες

Η καλύτερη προσέγγιση που λειτουργεί ως πρόληψη, είναι φυσικά είναι η συστηματική εφαρμογή προϊόντων αντηλιακής προστασίας ευρέος φάσματος με πολύ υψηλό SPF50 +, που να παρέχουν προστασία ενάντια τόσο στις ακτίνες UVA όσο και στις UVB. Αυτή είναι μια συνήθεια που δεν αφορά μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά όλες τις εποχές του χρόνου.

Για να αντιμετωπίσεις όμως τις ήδη υπάρχουσες σκούρες κηλίδες, αρχικά θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό, ενώ μπορείς να εντάξεις στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος σου, προϊόντα με συνθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται συστατικά όπως η Βιταμίνη C. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο αντιοξειδωτικό συστατικό, το οποίο αναχαιτίζει την παραγωγή μελανίνης και συνεπώς, περιορίζει την υπερμελάγχρωση, ομαλοποιώντας το χρώμα της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από εξωτερικούς παράγοντες και συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επίσης, μπορείς να επιλέξεις προϊόντα περιποίησης που στις συνθέσεις τους περιλαμβάνονται ρετινοειδή.

Να θυμάσαι ότι η εξάλειψη των σκούρων αυτών ατελειών και η επιστροφή σε μια ομοιόμορφη, λαμπερή επιδερμίδα, απαιτεί χρόνο και επιμέλεια.

Σε συνεργασία με την

Ειρήνη Διαμαντακίδου

Beauty Editor @th­e_spaghetti_hair