ΣΚΟΡΔΟ: ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΤΡΟΦΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΦΕΛΗ

Μπορεί το σκόρδο να κρατά μακριά το… κακό μάτι, φαίνεται όμως ότι κρατά μακριά και τους ιούς. Το σκόρδο, εκτός από άρωμα που ταιριάζει σε πολλά φαγητά, διαθέτει ισχυρές ανοσοποιητικές ιδιότητες.

Ειδικά τώρα με την έξαρση της πανδημίας, πρέπει να γνωρίζουμε πόσο ακριβείς είναι αυτοί οι ισχυρισμοί υγείας.

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, που έχει ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιική δράση. Καθώς η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει χρόνια ασθένεια και να επηρεάζει το σώμα με την πάροδο του χρόνου, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, ενώ παράλληλα λειτουργεί στο ανοσοποιητικό σύστημα για να σε κρατήσει υγιή. Συνολικά, είναι ένα υγιεινό φυσικό συστατικό, που σίγουρα μπορεί να διαχειριστεί και πιθανώς να αποτρέψει, αλλά όχι απαραίτητα να θεραπεύσει, συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.

Παράλληλα, το σκόρδο έχει πολλές ενώσεις που είναι δραστικές στη διαμόρφωση και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις, όπως τα αντιοξειδωτικά, βοηθούν στη διαχείριση της φλεγμονής με την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Υπό αυτή την έννοια, τα αντιοξειδωτικά στο σκόρδο είναι προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου.

Το σκόρδο δίνει πλούσια γεύση οπουδήποτε προστεθεί, αλλά διαφορετικές μέθοδοι παρασκευής μπορεί να το κάνουν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικό στην ανοσολογική υποστήριξη. Το παλαιωμένο σκόρδο φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αλλά το ωμό σκόρδο είναι καλύτερο για αντιβακτηριακόαντιιικό και αντιμυκητιασικό αποτέλεσμα.

Παραδόξως, ο τεμαχισμός του είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να πάρεις περισσότερα οφέλη από αυτό. Όταν το σκόρδο συνθλίβεται ή τεμαχίζεται, ένα ένζυμο που ονομάζεται αλλιινάση απελευθερώνεται και παράγει αλλισίνη. Ωστόσο, η ενζυματική διαδικασία απαιτεί περίπου 15 λεπτά για να τεθεί σε ισχύ. Συνιστάται, λοιπόν, να μην τρώγεται ή να μαγειρεύεται αμέσως, αλλά να αφήνεται να «καθίσει» για λίγο πριν χρησιμοποιηθεί. Τέλος, προτίμησέ το ωμό. Το μαγείρεμά του μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά του λόγω θερμότητας.