ΣΙΤΑΡΙ KAMUT: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΦΕΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

To Kamut είναι ένα είδος σιταριού που έχει προέλευση από την Αρχαία Αίγυπτο και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και στη διατροφή του Δυτικού Κόσμου.

Το συγκεκριμένο σιτάρι είναι ιδιαίτερα σκληρό και καθαρό, καθώς δεν έχει υποβληθεί σε υβριδισμό, επιτρέποντας του να διατηρήσει όλα του τα θρεπτικά συστατικά και να το καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικό σε σύγκριση με το απλό σιτάρι, που θεωρείται πιο επεξεργασμένη τροφή.

Το Kamut χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού, κάτι το οποίο το καθιστά ιδανικό για χορτοφάγους, παράλληλα όμως περιέχει γλουτένη, που το καθιστά ακατάλληλη τροφή για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η γεύση του είναι γενικά γλυκιά, απαλή και ελαφρώς βουτυρική και είναι η ιδανική τροφή για μια ισορροπημένη διατροφή, παρότι έχει το διπλάσιο λίπος από το κανονικό σιτάρι.

Τα διατροφικά οφέλη του Kamut

·        Μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες: Το σιτάρι αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2, Β3) και βιταμίνη Ε. Οι βιταμίνες αυτές βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας, ώστε να διατηρούνται οι λειτουργίες του οργανισμού σε καλύτερη κατάσταση.

·        Πρόσληψη ορυκτών και ιχνοστοιχείων: Εκτός από τις βιταμίνες, το Kamut προσφέρει την κατάλληλη ποσότητα ιχνοστοιχείων, όπως σίδηροκάλιομαγνήσιο και ψευδάργυρο.

·        Πλούσιο σε υγιή λίπη και πρωτεΐνες: Μπορεί το Kamut να περιέχει την διπλάσια ποσότητα λίπους από το κανονικό σιτάρι, το λίπος αυτό όμως είναι καλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια Κamut έχουν σχεδόν 3 γραμμάρια λίπους, σε σύγκριση με το συνηθισμένο σιτάρι που έχει μόνο 2 γραμμάρια. Εκτός από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, περιέχει και καλής ποιότητας πρωτεΐνες, αν και σε μικρή ποσότητα, οι οποίες συμβάλλουν ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

·        Σπουδαία πηγή ενέργειας: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες, προσφέρει μεγάλα ποσοστά ενέργειας στον οργανισμό.

·        Μεγάλα οφέλη για το πεπτικό σύστημα: Το Kamut είναι από τα λίγα δημητριακά που χωνεύονται εύκολα από τον οργανισμό. Ακόμα και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται στην πέψη των δημητριακών μπορούν να το χωνέψουν χωρίς να υποφέρουν, χάρη στην καθαρότητα του σιταριού αυτού. Επιπλέον συνεισφέρει στην προστασία του εντέρου και βοηθά στη μείωση των εντερικών ασθενειών.

·        Μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων: Η μεγάλη ποσότητα φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει το Kamut, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και τον τριγλυκεριδίων, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καρδιαγγειακή υγεία.

Χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, το Kamut κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Δυτική κουζίνα. Η τακτική του κατανάλωση προσφέρει υγιεινά οφέλη τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά του κοινού σιταριού που είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένo και για αυτό αξίζει να το εντάξεις στο διατροφολόγιο σου.