ΠΛΕΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ: ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΓΡΑΜΜΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ

Η πλειομετρική προπόνηση –δηλαδή ασκήσεις με άλματα– είναι η κορυφαία άσκηση για αυξημένες καύσεις, πιο έντονη μυϊκή σύσφιγξη και πολλά οφέλη για την υγεία σου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις μια δυνατή προπόνηση. H πλειομετρική, όμως, διαθέτει τον παράγοντα Χ που λείπει από πολλές άλλες: Σου χαρίζει σούπερ γράμμωση και ευλυγισία, καθώς ενεργοποιεί τις ίνες ταχείας συστολής στους μυς σου –τις ίδιες που χρησιμοποιείς για τα σπριντ όταν τρέχεις– και εκπαιδεύει το νευρικό σύστημα να τις χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά. Οπότε, οι ασκήσεις αυτές “εκμαιεύουν” από τους μυς σου όλη τους τη δύναμη.

5 λόγοι για να επιλέξεις την πλειομετρική προπόνηση

1.      Φιλική με τα γόνατα

Η πλειομετρική προπόνηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσεις τη λειτουργική μυϊκή δύναμη γύρω από μια άρθρωση, που συμβάλλει στη στήριξή της. Το βόλεϊ είναι ιδανικό για αυτού του είδους την άσκηση.

2.      Απορρόφηση κραδασμών

Το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικό τεστ για την πλειομετρική.

3.      Κάθισμα “ψαλίδι”

Στάσου με τα πόδια ανοιχτά στο φάρδος των ισχίων και τα χέρια στα πλευρά. Πήδα ψηλά, σταυρώνοντας το δεξί πόδι μπροστά από το αριστερό (Α), προσγειώσου σ’ αυτή τη θέση για 1 δευτερόλεπτο και μετά με άλμα ξεσταύρωσε τα πόδια και προσγειώσου σε κάθισμα (Β). Αυτό αποτελεί 1 επανάληψη. Χωρίς παύση, άλλαξε πλευρές και επανάλαβε. Συνέχισε εναλλάσσοντας γρήγορα θέσεις για 1 λεπτό.

4.      Πάνω-Κάτω

Ξεκίνα από το πάτωμα σε σανίδα, στις παλάμες. Φέρε με άλμα τα πόδια προς τα χέρια σου. Αμέσως πήγαινε πάλι με άλμα πίσω τα πόδια στην αρχική θέση. Αυτό αποτελεί 1 επανάληψη. Συνέχισε εναλλάσσοντας γρήγορα θέσεις για 1 λεπτό.

5.      Από πλαϊνή προβολή σε κλειστό άλμα στον αέρα

Στάσου με τα πόδια ανοιχτά στο φάρδος των ισχίων και τα χέρια στα πλευρά. Στρίψε προς τα δεξιά και κάνε με το δεξί πόδι ένα βήμα μπροστά. Με το αριστερό να πατάει στις μύτες, κάνε μια μεγάλη προβολή προς τα πίσω με το δεξί γόνατο λυγισμένο, το αριστερό ίσιο και το αριστερό χέρι λυγισμένο προς τα μπρος και το δεξί προς τα πίσω. Δώσε με το δεξί πόδι ώθηση για να επιστρέψεις στην αρχική θέση και χωρίς καθυστέρηση πήδα όσο πιο ψηλά μπορείς, μαζεύοντας τα γόνατα στο στήθος. Προσγειώσου μαλακά. Αυτό αποτελεί 1 επανάληψη. Άλλαξε πλευρές και επανάλαβε. Συνέχισε εναλλάσσοντας γρήγορα θέσεις για 1 λεπτό.