Ενυδάτωση: Τα συχνότερα λάθη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική και ακόμα περισσότερο όταν γυμνάζεσαι. Η κατανάλωση αρκετών υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση του οργανισμού επηρεάζει το σώμα, τους μύες και τη γνωστική σου λειτουργία.

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη βελτιστοποίηση της απόδοσής σου στην άσκηση, ενώ η ακριβής ποσότητα που χρειάζεσαι ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και το επίπεδο άθλησής σου. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να καταλάβεις αν είσαι αφυδατωμένος είναι η υπερβολική δίψα και η ζάλη.

Παρακάτω θα δεις τα πιο κοινά λάθη ενυδάτωσης στην άσκηση που πρέπει να προσέχεις.

1. Δεν πίνεις αρκετά υγρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση

Ένας σωστός τρόπος για να μείνεις ενυδατωμένος είναι να πίνεις 500-600 ml νερό δύο ώρες πριν από την άσκηση και επιπλέον 250 ml περίπου 20 με 30 λεπτά πριν ξεκινήσεις. Κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, στόχευσε να πίνεις άλλες 250 ml νερό κάθε 10 έως 15 λεπτά. Μετά την προπόνηση πιές 350-700 ml νερό. Όσο περισσότερο ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της άσκησης, τόσο περισσότερα υγρά θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις.

2. Δεν σχεδιάζεις την ενυδάτωσή σου

Εάν κάνεις μια μεγάλη βόλτα, τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι, μπορεί να αμελήσεις να έχεις νερό μαζί σου. Η κατανάλωση νερού μόνο μετά την προπόνηση δεν είναι αρκετή. Αντίθετα, σχεδίασε ακριβώς πώς θα παραμείνεις ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου και βρες ένα σύστημα για να μεταφέρεις το νερό ή το αθλητικό ποτό σου.

3. Δεν αναπληρώνεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες

Ο μέσος άνθρωπος χάνει έως και μισό λίτρο ιδρώτα κάθε 30 λεπτά άσκησης. Αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέλθει σε τρία έως τέσσερα λίτρα ιδρώτα την ώρα, ανάλογα με τον μεταβολικό ρυθμό σου. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά περιλαμβάνει επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, χλωριούχο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Οι ηλεκτρολύτες συμβάλουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στη διανομή του νερού στο σώμα. Αν ασκείσαι έντονα θα πρέπει να καταναλώνεις ένα αθλητικό ποτό για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

4. Δεν επιλέγεις το σωστό αθλητικό ποτό

Ένα από τα κλειδιά για την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών είναι η σωστή επιλογή του αθλητικού ποτού σου. Πολλά αθλητικά ποτά, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διατηρούν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματός σας. Μπορεις επίσης να βρεις ηλεκτρολύτη σε σκόνη ή δισκία, τα οποία μπορείς να αναμίξεις σε ένα μπουκάλι νερό.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αθλητικά ποτά χωρίς ζάχαρη, χωρίς θερμίδες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, τα οποία δεν βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Επίσης, απόφυγε ενεργειακά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ζάχαρη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, ανησυχία και υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

5. Δεν λαμβάνεις αρκετό μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στην αποκατάσταση και την ενυδάτωση. Τρόφιμα όπως όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, γάλα και γιαούρτι είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί επίσης να έχουν οφέλη στην προπόνησή σου, ειδικά αν έχεις κράμπες στα πόδια ή μυϊκούς πόνους.

6. Πίνεις αλκοόλ μετά την προπόνηση

Ίσως σου αρέσει να χαλαρώνεις μετά την προπόνηση με μια κρύα μπύρα ή ένα cocktail, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ μετά την άσκηση είναι λάθος. Το αλκοόλ συμβάλλει στην αφυδάτωση του οργανισμού, ενώ είναι πολύ καλύτερο να πιείς ένα ποτήρι νερό, ένα αθλητικό ποτό ή ακόμα και λίγο γάλα.