ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Όσο μεγαλώνεις, το σώμα σου αλλάζει και καλό είναι να προσαρμόζεις τη διατροφή και την προπόνησή σου στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εκάστοτε ηλικίας. Όταν βρίσκεσαι σε νεαρή ηλικία, ο οργανισμός σου είναι πιο ανθεκτικός και αναρρώνει γρηγορότερα από μια προπόνηση. Καθώς μεγαλώνεις, το να κάνεις έξυπνες επιλογές στη γυμναστική σου γίνεται πιο σημαντικό – όχι μόνο για να νιώθεις καλά, αλλά και για την υγεία και τη μακροζωία σου. Εμείς, σου προτείνουμε την κατάλληλη γυμναστική για κάθε ηλικία.

Δεκαετία των 20 – Πρόκληση

Στη δεκαετία των 20, μπορείς να πιέσεις περισσότερο το σώμα σου, αφού προσαρμόζεσαι καλύτερα σε μια νέα προπόνηση και έχεις μεγαλύτερες αντοχές. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή τη φάση της ζωής σου είναι σημαντικό να «ακούς» το σώμα σου και να σέβεσαι τα όριά του. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγηθείς σε κάποιον τραυματισμό.

Holmes Place | γυναίκα γυμνάζεται

Δεκαετία των 30 – Μυϊκή μάζα

Στις αρχές της δεκαετίας των 30, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρκετά δυνατοί και αναρρώνουν αρκετά γρήγορα από μια προπόνηση. Με την κατάλληλη προπόνηση, και ειδικά αν έχεις γυμναστεί σωστά στα 20 σου, θα πρέπει να είσαι σε θέση να κάνεις όποιο είδος γυμναστικής θέλεις. Τα βάρη, η Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση, τα ομαδικά αθλήματα, το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία είναι μερικές από τις πολλές επιλογές που έχεις. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθείς στην προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης και να «χτίσεις» μύες, ώστε να αποτρέψεις την απώλεια μυϊκής μάζας που μπορεί να προκύψει σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Δεκαετία των 40 – Ανάρρωση

Όταν φτάσεις στα 40 σου, θα παρατηρήσεις ότι το σώμα σου χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει μετά από μια προπόνηση και μπορεί να αντιμετωπίσεις περισσότερους πόνους και ενοχλήσεις. Προσπάθησε να μην καταπονείς το σώμα σου και εστίασε στη σωστή ανάρρωση μετά από κάθε προπόνηση.

Δεκαετία των 50 – Συνέπεια

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 50, η συνέπεια είναι το κλειδί. Ακολούθησε ένα σταθερό πρόγραμμα προπόνησης και βάλε τη σωματική άσκηση στη ζωή σου για να παραμείνεις υγιής και δραστήριος/α. Επίσης, σε αυτή την ηλικία, πρέπει να βεβαιωθείς ότι όποιο είδος γυμναστικής κι αν κάνεις, εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.

Δεκαετία των 60 – Ισορροπία

Η δεκαετία των 60 είναι αρκετά διαφορετική από άτομο σε άτομο. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείς ένα γιατρό και να διασφαλίσεις ότι γυμνάζεσαι ενισχύοντας τη συνολική υγεία σου. Σε αυτή την ηλικία, βασικό μέρος της προπόνησής σου πρέπει να είναι οι ασκήσεις που εστιάζουν στη βελτίωση της ισορροπίας σου.

Σε όποια ηλικία και να βρίσκεσαι, να θυμάσαι ότι η σωστή άσκηση και φροντίδα του σώματος, αποτελεί την πηγή της μακροζωίας και της ευεξίας!