6 ΑΣΚΗΣΕΙΣ PILATES ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Με τις παρακάτω απλές ασκήσεις Pilates, θα νιώσετε καλύτερα στη στιγμή, αφού μπορείτε να τις κάνετε ακόμα και στο γραφείο σας!

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το Pilates έχει αυξηθεί πλέον, σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα κι ο ίδιος ο εμπνευστής της μεθόδου, Joseph Pilates, θα ξαφνιαζόταν. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι γυναίκες και άνδρες αναζητούν συνέχεια τρόπους να εντάξουν τις ασκήσεις Pilates στο καθημερινό τους πρόγραμμα.
Τα οφέλη από την ενασχόληση με το Pilates είναι άπειρα: βελτίωση της στάσης του σώματος, ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, αύξηση της ευλυγισίας και, το κυριότερο, μείωση του άγχους.

 

Άσκηση 1η

Η ουσία του Pilates ξεκινά με την αναπνοή. Για να βρείτε το σωστό σημείο, σχηματίστε με τα χέρια σας ένα τρίγωνο και τοποθετήστε τους αντίχειρές σας πάνω από τον αφαλό: το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσετε, είναι η περιοχή ανάμεσα στα χέρια σας.
Βρείτε την καλύτερη δυνατή στάση είτε κάθεστε, είτε είστε όρθιοι. Εισπνεύστε και αφήστε τον κορμό σας να φουσκώσει σαν μπαλόνι (προσέχοντας, όμως, να μην προεξέχει το στομάχι σας) και την ώρα της εκπνοής τραβήξτε το στομάχι σας προς τα μέσα.
Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όταν θα έχετε εκπνεύσει εντελώς, σπρώξτε το στομάχι σας ακόμα πιο κοντά στην σπονδυλική στήλη.

Άσκηση 2η

Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι ενώ τεντώνετε όσο περισσότερο μπορείτε τους ώμους σας, έτσι ώστε να απέχουν όσο γίνεται πιο πολύ από τα αυτιά σας. Μετά κατεβάστε απαλά το σαγόνι σας προς το στέρνο σας, σαν να προσπαθείτε να «στερεώσετε» ανάμεσα ένα πορτοκάλι. Αν κάνετε σωστά αυτή την άσκηση, θα νιώσετε ένα τράβηγμα από τον αυχένα έως την σπονδυλική σας στήλη.
Επαναλάβετε μερικές φορές, χωρίς να «μαζεύετε» τους ώμους σας ή το πάνω μέρος της πλάτης. Αν νιώθετε ένταση, αυτή η απλή άσκηση θα σας ανακουφίσει εξαιρετικά άμεσα.

Άσκηση 3η

Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι αγκαλιάζοντας το διάφραγμά σας. Κάντε 5 κύκλους με τους ώμους σας και μετά επαναλάβετε προς την αντίθετη φορά. Όσο πιο αργά κάνετε την άσκηση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι.

office 1

Άσκηση 4η

Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι, κοιτώντας ίσια μπροστά. Στρίψτε το δεξί σας αυτί προς τον δεξί ώμο, κρατώντας, παράλληλα, τον αριστερό όσο πιο σταθερό γίνεται.
Τη στιγμή που θα έχετε τεντώσει το κεφάλι σας προς τα δεξιά, τοποθετήστε το δεξί σας χέρι ακριβώς επάνω από το αριστερό σας αυτί και εφαρμόστε λίγη πίεση, σαν να «τραβάτε» το δεξί σας αυτί ακόμα πιο κοντά στο δεξί σας ώμο. Αισθανθείτε την πίεση να εξαφανίζεται από τον αριστερό σας ώμο. Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά.

Άσκηση 5η

Άσκηση που συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, ιδανική αν δουλεύετε στον υπολογιστή όλη μέρα ή αν κάνετε καθιστική δουλειά.
Καθίστε με τα γόνατα σταυρωμένα στην καρέκλα σας. Σηκώστε τα δάχτυλα του επάνω ποδιού όσο πιο μακριά μπορείτε και μετά λυγίστε τα πάλι προς τα κάτω. Θα νιώσετε ένα μικρό τράβηγμα στη γάμπα και την κνήμη σας. Ξεκινήστε με 10 επαναλήψεις και συνεχίστε με το άλλο πόδι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άσκηση 6η

Από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσα στη μέρα, είναι… ένα διάλειμμα για διατάσεις, όπως στη συγκεκριμένη άσκηση:
Σταθείτε με τα πόδια σας σε απόσταση ίση με αυτή των ώμων σας (αν μπορείτε να το κάνετε κοιτώντας έξω από το παράθυρο ή μακριά από τον υπολογιστή σας, ακόμα καλύτερα).
Τα πόδια σας θα πρέπει να είναι σε παράλληλη θέση και να κοιτούν μπροστά, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να αγκαλιάζετε το διάφραγμά σας. Λυγίστε τα γόνατά σας και μετά ξαναγυρίστε στην ευθεία.
Σηκωθείτε στις μύτες των ποδιών σας και μετά χαμηλώστε αργά τις φτέρνες προς το πάτωμα.
Κάντε 15 με 20 επαναλήψεις.