5 ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Έχεις βαρεθεί να κάνεις τις ίδιες προπονήσεις; Ψάχνεις εναλλακτικά είδη ασκήσεων για να εντάξεις στο προπονητικό σου πρόγραμμα; Αν ναι, τότε ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει, ώστε να ανανεώσεις άμεσα το σώμα και τη διάθεσή σου!

1. Κάνε μία λίστα με δραστηριότητες που πιστεύεις ότι σου αρέσουν ή σου ταιριάζουν 

Σου αρέσει η πεζοπορία ή προτιμάς το χορό; Αν δε γνωρίζεις την απάντηση, τότε αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα χαρτί κάθε δραστηριότητα που απολαμβάνεις τώρα ή νομίζεις ότι μπορείς να απολαύσεις, ώστε να δεις τι πραγματικά σου ταιριάζει. Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές: κηπουρική, πεζοπορία, καγιάκ, χορός, τρέξιμο, ελλειπτικό, άρση βαρών, pole dancing. Εάν πάλι προτιμάς το γυμναστήριο ή σκέφτεσαι να εγγραφείς σε κάποιο, τότε γράψε τις ασκήσεις, τα προγράμματα και τα μηχανήματα ή τον εξοπλισμό που σου αρέσει.

2. Δοκίμασε μία καινούργια δραστηριότητα κάθε εβδομάδα

Για ένα μήνα, βάλε στόχο να δοκιμάσεις τουλάχιστον μία νέα προπόνηση κάθε εβδομάδα. Ο σκοπός σου τώρα είναι απλά να εξερευνήσεις και να βρεις αυτό που νομίζεις ότι ίσως θέλεις να δοκιμάσεις ξανά. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας: Δε μπορείς να δοκιμάζεις μια άσκηση ή δραστηριότητα μόνο για 5 λεπτά – αυτό δεν είναι αρκετό για να δώσεις στο σώμα σου χρόνο να ζεσταθεί, πόσο μάλλον να προσαρμοστεί στις κινήσεις που κάνεις. Προσπάθησε να διατηρήσεις κάθε προπόνηση για τουλάχιστον 20 λεπτά. Εάν δοκιμάζεις νέες ασκήσεις ενδυνάμωσης ή βάρη, προθέρμανε τους μυς σου εκ των προτέρων περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο για τουλάχιστον 5 λεπτά και στη συνέχεια επανάλαβε μερικά σετ με μικρά διαστήματα ξεκούρασης ενδιάμεσα.

3. Αν κάτι σου αρέσει έστω και λίγο, ξαναδοκίμασέ το!

Εάν κάτι δε σου αρέσει, τότε μπορείς να το διαγράψεις από τη λίστα. Αν όμως κάτι σου φαίνεται ενδιαφέρον, κράτησε μια ημερομηνία στο ημερολόγιό σου την επόμενη εβδομάδα, ώστε να το δοκιμάσεις ξανά. Ό,τι έκανε στο σώμα σου κακό ή απλά δεν το απόλαυσες αρκετά, δε χρειάζεται να το δοκιμάσεις πάλι. Ο στόχος εδώ είναι να βρεις μία ή δύο καινούργιες ασκήσεις ή δραστηριότητες που σου ταιριάζουν και θα γίνουν μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας.

4. Ο μαγικός αριθμός τέσσερα

Δοκίμασε κάθε προπόνηση που νομίζεις ότι θα σου άρεσε, τουλάχιστον 4 φορές πριν αποφασίσεις αν είναι κατάλληλη για σένα. 4 συνεδρίες θα πρέπει να είναι αρκετές για να καθορίσουν αν μια προπόνηση έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά το σώμα και τη διάθεσή σου. Μη σε αγχώνει το γεγονός ότι μπορεί να μη σε ενθουσιάσει. Δημιούργησε μια νέα λίστα – και αυτή τη φορά προσπάθησε να γίνεις πιο δημιουργικός/ή. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις κάποιο νέο ομαδικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο ακόμα και αν θεωρείς ότι είναι “έξω από τα νερά σου”. Θα εκπλαγείς με την πληθώρα των επιλογών, αλλά και τα αποτελέσματα!

5. Δες την άσκηση σαν περιπέτεια

Κράτησε το πνεύμα της περιπέτειας ζωντανό! Η άσκηση, όσο κι αν σου αρέσει, μπορεί να γίνει μονότονη και βαρετή κατά περιόδους. Στην πραγματικότητα είναι σαν το φαγητό: αν έπρεπε να τρως το ίδιο γεύμα κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι το αγαπημένο σου, θα σε κούραζε και σύντομα θα ήθελες να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Οι πειραματισμοί θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την προσήλωση σου στο στόχο σου και θα κρατήσουν τις προπονήσεις σου φρέσκιες, προκαλώντας το σώμα σου με νέους τρόπους, ώστε να συνεχίσεις να εξελίσσεσαι!