5 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ

Από την τηλεργασία έως τον ατελείωτο χρόνο που περνάς κάθε μέρα στα social media, θα έχεις διαπιστώσει ότι η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα. Η τεχνολογία έχει πλέον εισβάλει σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου.

Η τεχνολογία έχει επιφέρει πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και της σκέψης μας.

Οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν, το να τραβάς φωτογραφίες απέκτησε άλλο νόημα (και φέρει την επιγραφή “Instagram“), νέοι όροι εισήχθησαν στην ανθρώπινη επικοινωνία και νέες αξίες διαπότισαν τις ανθρώπινες σχέσεις. Παλιές συνήθειες άλλαξαν, νέες εμφανίστηκαν και σήμερα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια «εισβολή» της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου. Και το πιάτο μας δεν αποτελεί εξαίρεση…

1.  Το φαγητό βρίσκεται πλέον παντού

Ανάμεσα στις φωτογραφίες του Feed σου στο Instagram, πιθανόν να βρίσκονται πολλές φωτογραφίες από λαχταριστά πιάτα, που σε κάνουν να θες να δημιουργήσεις λίγο ακόμη χώρο στο στομάχι σου. Εκεί δημιουργείται και η επιθυμία για πρόσληψη τροφής, απουσία βιολογικής πείνας, η οποία μπορεί να είναι εξίσου έντονη. Και επειδή οι παραπανίσιες θερμίδες, από όπου κι αν προέρχονται, καταλήγουν να αποθηκεύονται ως λίπος, καλά θα κάνεις να προσέξεις το πόσο obesogenic είναι το περιβάλλον των Social σου.

2.  Οι μερίδες που καταναλώνουμε δεν είναι πλέον οι ίδιες

Και ίσως σε αυτό να ευθύνεται, εν μέρει, το γεγονός ότι τρώμε πάντα μπροστά από μία οθόνη. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι μάλλον δεν τρώμε και τόσο ‘mindfully’. Γεγονός καθόλου περίεργο, μιας και όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε μια οθόνη, είναι τόσο εύκολο να παρασυρθούμε και να φάμε παραπάνω ή να μην αναγνωρίσουμε εγκαίρως το σημείο έλευσης του κορεσμού.

3.  Online παραγγελία φαγητού

Το delivery το ξέρεις και σίγουρα σε έχει βολέψει σε περιόδους που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις. Πλέον όμως, οι παραγγελίες φαγητού δεν αφορούν μόνο έτοιμα, μαγειρεμένα γεύματα, αλλά ακόμη και τα ψώνια του super market. Πρόκειται για μια συνθήκη που μπορεί σαφώς να σου γλιτώσει χρόνο και να σε απαλλάξει από περιττές μετακινήσεις, ιδίως αν το πρόγραμμά σου δεν σου επιτρέπει μεγάλη ευελιξία.

4.  Εφαρμογές για meal planning

Για όσους ενδιαφέρονται να έχουν τον πλήρη έλεγχο των θερμίδων και γενικώς των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουν μέσα στην ημέρα, ένα πλήθος εφαρμογών είναι σε θέση να παράσχει ένα ενδελεχές ημερήσιο διατροφικό report.

5.  Διατροφικά Υποκατάστατα

Και δεν μιλάμε μόνο για τα συμπληρώματα διατροφής. Πλέον, μπορούμε να βρούμε στην αγορά εξειδικευμένα προϊόντα όπως ζυμαρικά χωρίς θερμίδες, μπάρες και shakes πρωτεΐνης, φυστικοβούτυρο σε σκόνη και πρωτεΐνες από ορό γάλακτος ή μπιζέλι ή κάνναβη. Επιπλέον, υπάρχει πλήθος προϊόντων που προορίζονται αποκλειστικά για vegans, όπως vegan γιαούρτι, γάλα, τυρί και κρέας, αλλά και προϊόντα χωρίς γλουτένη ή φαινυλαλανίνη. Και φυσικά, πριν μερικά χρόνια κανείς δεν γνώριζε τη στέβια και τα άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.