Ομαδική άσκηση για όλες τις ηλικίες

Συχνά υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι για να συμμετάσχει κανείς σε ένα ομαδικό πρόγραμμα γυμναστικής, θα πρέπει να έχει είτε κάποια συγκεκριμένη ηλικία είτε εμπειρία. Σχετικές έρευνες για τον αθλητισμό έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη της γυμναστικής ( και δει της ομαδικής άσκησης) είναι πολλά και διαφορετικά για κάθε ηλικία.

Παιδική- εφηβική:

Τα καινούρια ερεθίσματα στην ανήλικη ζωή ενός ανθρώπου ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας σωστών βάσεων για την ενήλικη ζωή του. Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο τρόπο από την ομαδική άσκηση, που θα έκανε ένα παιδί να ανακαλύψει και να εξελίξει τις δεξιότητες εκείνες που θα τον βοηθήσουν στην μετέπειτα ζωή του να γίνει ένα λειτουργικό μέλος της κοινωνίας. Όντας ασφαλές μέσα σε μία ομάδα που εξελίσσεται ταυτόχρονα, το παιδί μαθαίνει να γνωρίζει καινούρια άτομα και να κάνει φιλίες με υγιή τρόπο. Επίσης, μέσα στο ομαδικό αυτό πνεύμα μαθαίνει να βάζεις στόχους και να επιμένει σ’ αυτούς, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Η εκτόνωση της ενέργειας, σε αυτές τις ηλικίες, είναι ακόμη ένα όφελος που έχει να προσφέρει η ομαδική άσκηση και θα κάνει κάθε παιδί ή έφηβο, με παραπάνω ένταση, να μάθει να τη διαχειρίζεται προς όφελός του.

Ενήλικες (μέχρι 65 ετών):

Όσο πληθαίνουν οι υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσφέρουμε στους εαυτούς μας την σωματική και ψυχική υγεία που χρειαζόμαστε. Τα ομαδικά προγράμματα μπορούν να καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα αναγκών προκειμένου να γίνει η καθημερινότητά μας πολύ πιο ποιοτική. Μην έχοντας αρκετό χρόνο να κοινωνικοποιηθεί ένας ενήλικας δυσκολεύεται πολλές φορές να σκεφτεί τον εαυτό του να αθλείται μόνος του, είναι πολύ πιο εύκολο όμως όταν ξέρει πως θα είναι μέλος μίας ομάδας. Πέρα από την σωματική και μυϊκή ενδυνάμωση, που γίνεται ακόμα πιο εύκολη και διασκεδαστική όταν υπάγεσαι σε ένα σύνολο, υπάρχουν και πολλές δεξιότητες που ένας ενήλικας ίσως να μην έχει αναπτύξει επαρκώς, όπως ο συναγωνισμός, η επιμονή, ακόμα και η αυτοεκτίμηση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό γιατί όπως είπαμε δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος ένα ομαδικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Ενήλικες ( άνω των 65 ετών):

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εφιστούν  όλο και περισσότερο την προσοχή μας, μιας και είναι ακριβώς η ηλικία αυτή που επιβάλλεται πλέον να παραμένει ενεργητική. Ο συνήθης λόγος των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ηλικία αυτή, πέρα από το ότι η σωματική μας λειτουργία μειώνεται κατά 1,5% κάθε χρόνο, είναι η μειωμένη συμμετοχή τους σε προγράμματα άθλησης. Επιπλέον, στις ηλικίες αυτές παρατηρούμε μεγαλύτερη απομόνωση των ατόμων, μέχρι και δείγματα κατάθλιψης. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα είτε να δυσκολεύονται, είτε να μην μπορούν να εκτελέσουν, καθημερινές, δραστηριότητες. Η γυμναστική μέσα σε μία ομάδα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της καλής αναλογίας βάρους- μυϊκής μάζας αλλά και της δύναμης. Ακόμη, βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την λειτουργική ικανότητα των ηλικιωμένων, καταφέρνοντας έτσι να ζουν ανεξάρτητοι.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να μπεις σε μία ομάδα άθλησης. Είναι όμως απαραίτητο να το κάνεις, μιας και όπως όλοι θέλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας σε κάθε φάση της ζωής μας. Μπορείς λοιπόν να αποφύγεις το ανούσιο ψάξιμο και το χάσιμο χρόνου και να ενταχθείς σε μία από τις ομάδες του Icon Fitness.

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.